Tulip Green Offices

project type: Offices

location: Sandringham, Melbourne, Australia

​area: 1.700 sqm.

​client: JLR Property  Group

status: Completed 2008

Project Description

 

Tulip Green is a 4 storey, suburban office building comprising 29 strata office units, enabling small local businesses to be located   together and to be able to share larger  facilities such as a meeting room with AV equipment , and a central open courtyard and roof terrace for informal meetings and coffee breaks. 

 

This has resulted in a community of local professionals and businesses who have all made the decision to re-locate their work places closer to home, who dont need to be physically located within the CBD and in so doing are contributing to a reduction in vehicular traffic as well as enjoying the additional time and reduction in stress that suburban offices provide.

 

This office building is about  openness and  transparency , a healthy working environment with fresh air, sunlight and an outlook over the green fairways of the Sandringham Golf Course.



This has been achieved by the adoption of a plan which is arranged around a central cloister, surrounded by open walkways screened with vertical timber slats, creating  an active social space as well the ability to have naturally ventilated offices.

 

The front façade has been animated with a silver spandrel band overlaid over the glazed curtain wall, creating balconies to some and double height proportions to other offices.



A large, square, projecting frame anchors the SE corner and provides a counterpoint to the curve of the opposite SW corner. The silver spandrel punches  through  the side of the frame emphasising the three dimensional layering of the facade.



The glazed box that is the main entrance sits in a slot beneath the three storeyed, curved façade floating overhead on a single piloti. A series of vertical, perforated metal sun screens protect the SW curtain wall whilst enabling the offices to maintain their views .



These shimmering blades add a  layer of mechanistic materiality to the entrance façade which contrasts with the softer textures of the timber slatted interior cloister.

 

Our approach to designing an environmentally sustainable building was  firstly  to get the fundamentals of orientation right and then to design integrated architectural shading and ventilation mechanisms which add another layer interest and detail to the building.  This simple approach,  in the tradition of good architecture worldwide,  has been  extended with the deployment of  the latest technological advancements in energy saving devices .

 

© Moull Murray Architects 2019